Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Április 11. 10:48, péntek | Helyi
Forrás: Tamási táj

Megvitatták az erdőgazdálkodási módszereket

Megvitatták az erdőgazdálkodási módszereket

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdőmérnökei is részt vettek azon a tudományos rendezvényen, ahol a szálaló üzemmód és a folyamatos erdőborítás kérdéskörét is megvitatták

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdőmérnökei is részt vettek azon a tudományos rendezvényen, ahol a szálaló üzemmód és a folyamatos erdőborítás kérdéskörét is megvitatta a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága Agrártudományi Szakbizottságának Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével és aktív szakmai hozzászólásával Horn Péter, az MTA rendes tagja, a PAB alelnöke és Solymos Rezső, az MTA rendes tagja, erdész akadémikus.
A szálaló üzemmód és a folyamatos erdőborítás kérdéskörét a PAB által képviselt területekkel, illetve a már ilyen tapasztalatokkal rendelkező egyéb területekkel kapcsolatban elemezték a munkabizottság tagjai. Dr. Papp Tivadar, a tudományok kandidátusa „A szentegáti erdőtömb vegyeskorú (100-180 éves) bükk elegyes gyertyános-kocsányostölgyeseinek természetszerű kezeléséről”, illetve Csépányi Péter termelési és természetvédelmi főmérnök „A folyamatos erdőborítás gyakorlata és tapasztalatai a Pilisi Parkerdőnél” címmel tartott előadást. Dr. Varga Tamás, a Baranya Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának igazgatója az új erdőkezelési lehetőségekkel kapcsolatos hatósági tapasztalatokról, dr. Takács László erdészetpolitikai előadó pedig az átalakító üzemmódról osztotta meg gondolatait „Utak és tévutak” címmel. Az előadásokat és korreferátumokat komoly, tudományos értékű vita követte, amely nyomán a munkabizottság egy összefogott véleményt fogalmaz meg és juttat el az Agrártudományi Szakbizottsághoz.
A PAB Erdőgazdálkodási és Vadgazdálkodási Munkabizottsága 2013. szeptemberében alakult meg 30 fővel a térség tudományos alapokon nyugvó erdő- és vadgazdálkodásának előmozdítása érdekében, Keszi László, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatójának elnökletével, alelnökök Barkóczi István (SEFAG Zrt.) és Gőbölös Péter (Gyulaj Zrt.) vezérigazgatók. A közelmúltban megtartott ülésen arra tettek javaslatot a szakbizottság felé a tagok, hogy 6, az ökológiai, a faalapú biomassza-hasznosítás valamint az erdőgazdálkodás általános feladatai területén dolgozó taggal bővítsék a létszámot. Döntöttek arról is, hogy a Pécsi Akadémiai Bizottság megalakulásának 45. évfordulója alkalmából megújítják a székház parkját.

MTA PAB Erdőgazdálkodási és Vadgazdálkodási Munkabizottság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.