Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. December 22. 16:34, csütörtök | Helyi

Nagy sikere volt a Petőfi-busznak

Nagy sikere volt a Petőfi-busznak

Egyének, családok és csoportok is látogathatták a Tamásiban állomásozó Petőfi–buszt, amely a Túrmezei Erzsébet rendezvénytérre gördült be.

A Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása szeptember 1-jén indult útjára, amely a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából jött létre „Átröpűlök hosszában hazámon” mottó alatt. A múzeum-busz első állomása a költő szülővárosa, Kiskőrös volt, amelyet közel egy éven át számtalan további település követ majd.
Az egyedi megközelítésből felépített kiállítás képzeletbeli utazásra hívta a látogatókat: 1845-ben felszálltak a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze múltjának meghatározó állomásait, és a résztvevőkkel együtt fürkéssze jövőjét. A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, mely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi: ilyen az édesapa Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait. A tamási iskolákból több csoport is ellátogatott a mozgó kiállításra, sok érdeklődőt vonzott egész nap a Petőfi-busz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.