Városlista
2023. november 29, szerda - Taksony

Hírek

2023. November 08. 18:58, szerda | Helyi

Nagy sikerük volt Frakkéknak

Nagy sikerük volt Frakkéknak

Ismét egy legendás meseíró, Bálint Ágnes életművét bemutató kiállítás volt látogatható a tamási Könnyü László Könyvtárban a Móra Kiadó jóvoltából.

A könyvtár nyitvatartási idejében heteken keresztül örömmel fogadták a családokat, kis és nagy gyerekeket, felnőtteket, hiszen minden korosztály ismeri Mazsola, Frakk és a rosszcsont macskák vagy Kukori és Kotkoda kalandjait.
A gyerekcsoportokat a kiállításhoz kapcsolódva mesefoglakozással, tárlatvezetéssel várták a tamási könyvtárban.Bálint Ágnes a Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós-műsorkészítés egyik megalapozója, a televíziózás hőskorának meghatározó egyénisége volt. Számtalan közkedvelt mesesorozat, hangjáték, mese és meseregény írója, fordítója. József Attila díjas író, szerkesztő, dramaturg.Meséin nemzedékek nőttek fel.A Futrinka utca szombat esti félórás adását nemcsak a gyerekek, hanem mondhatnánk mindenki nézte, aki csak élt és televíziót nézett a hatvanas években, türelmetlenül várva az újabb fejleményeket Cicamica, Böbe baba és az utca apraja-nagyja kalandjaiban.Majd jött Mazsola, feneketlen étvágyával, mindig sáros orrával és egészségesen megzabolázhatatlan gyermeklelkületével, hogy Manócskával, később Tádéval együtt azonnal belopja magát a legkisebbek (és szüleik, nagyszüleik) szívébe.Egyedi humora először a bevallottan jórészt saját családjáról mintázott Szeleburdi családban mutatkozott meg igazán – hangjáték, majd könyv és film formában is.Frakk, a macskák réme és a foci bolondja, illetve a Kukori-Kotkoda örök házaspár is olyan klasszikus sorozat, amely a felnőtteket legalább annyira megszólítja, mint a gyerekeket, ha nem még inkább.A Bálint Ágnes életművét bemutató tablókhoz tárgyak és játékos feladatok kapcsolódnak.Az összeállítás 2016-ban, a szerző 95. születésnapja alkalmából Vecsés város támogatásával készült.A legfiatalabb olvasók játékokon, közös mókán keresztül ismerkedhettek meg Bálint Ágnes mesehőseivel, miközben a tablók tartalma a nagyobb gyerekeknek és a felnőtteknek nyújtott tartalmas élményt. A kiállított tárgyak között látható volt a szerző írógépe, rajzfilmvázlat, Frakk, Mazsola tökházikója és barátai, a faliszekrényből elővarázsolt iskola és maga Böbe Baba. A kisebbek memóriakártyákon ismerkedhettek a könyvekkel, a nagyobbak pedig játékos feladatokkal mérhették fel tudásukat, a Szeleburdi családdal kapcsolatos ismereteiket.

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 28. 15:48, kedd | Helyi

Rangos díjat kaptak a COOP munkatársai

Kőrösi Csaba, a Kop-Ka Zrt. 66. számú iregszemcsei szupermarket üzletvezetője is elismerést vehetett át.

2023. November 28. 10:04, kedd | Helyi

Felborult egy terepjáró Tamásiban, szén-monoxid érzékelő jelzett Hőgyészen

Öt tűzeset és kilenc műszaki mentés adott munkát a tűzoltóknak Tolnában a hétvégén.

2023. November 22. 14:34, szerda | Helyi

Tamási vállalkozók is díjat vehettek át

Nagykorú lett a Prima gála: Szekszárdon, a Babits kulturális központban tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Tolna vármegye legjobbjait díjazó ünnepet, a Vállalkozók Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Prima Díjátadó Gálát.

2023. November 22. 14:28, szerda | Helyi

Grecsó Krisztián is a tamási könyvtár vendége volt

Napjaink könyvtárai a különböző társadalmi csoportok lehetséges találkozóhelyeként is funkcionálnak. Az Országos Könyvtári Napok programsorozat immár 17 éves hagyományra tekint vissza és több célt is szolgál.