Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Április 26. 08:21, kedd | Helyi

Négyszögletű Kerek Erdő kiállítás nyílt a tamási könyvtárban

Négyszögletű Kerek Erdő kiállítás nyílt a tamási könyvtárban

A Négyszögletű Kerek Erdő című kiállítást 2022. április 25-29 között tekinthetik meg az érdeklődők a tamási könyvtár nyitva tartási idejében.

Ki ne ismerné a Négyszögletű Kerek Erdő lakóit? Lázár Ervin Kossuth-díjas író gyermekregénye 1985-ben jelent meg. Illusztrációit Réber László rajzolta. A kötet, vagyis Dömdödöm és társainak története 1986-ban elnyerte az Év Könyve jutalmat. Az erdő lakóival, életükkel, kalandjaikkal a gyermekkönyvtár idei olvasópályázatának keretében ismerkedhetnek a Würtz iskola, a katolikus iskola és a nagykónyi iskola 3. és 4. osztályos kisiskolásai. A többfordulós levelezős játékban 3 fős csapatokban mérhetik össze a meseregényről gyűjtött ismereteiket. A havonta kapott feladatlapok megoldásának jutalmaként áprilisban „személyesen” is találkozhatnak a szereplőkkel. Nagy Istvánné, a Tamási Művelődési Központ és Könnyü László Könyvtár intézményegység vezetője elmondta: Megyeri János szobrászművész óriás figurái, Süsü és barátai már jártak a tamási könyvtárban. Itt tartózkodásuk alatt nemcsak a gyerekek, a felnőttek is újra átélhették Süsü, a sárkány kalandjainak varázsát. Amikor Megyeri János szobrászművész Pécelre költözött és megtudta, hogy Lázár Ervin, a nagy meseíró sokáig e helyen élt és alkotott, úgy gondolta, valami maradandó alkotással szeretne adózni emlékének. Hosszas előkészületek és fáradságos, szívvel-lélekkel-szakértelemmel végzett munka eredményeként készültek el az életnagyságú figurák, Dömdödöm, Szörnyeteg Lajos, Ló Szerafin, Vacskamati, Mikkamakka, Nagy Zoárd, a lépegető fenyőfa és Maminti, a kicsi zöld tündér, akit Megyeri János saját kislányáról formázott. Az óriásbábok leginkább plüssfigurákra emlékeztetnek, pedig nem azok. Hegesztett fémből van a vázuk, erre került rá a jól faragható purhab, amit a kövekhez hasonlóan, de azoknál könnyebben lehet formázni. Végül textíliával borította be az alakzatokat a szobrász. A figurák már "virágkörüli" útra indultak, vándorkiállítás formájában. S hamarosan könyvtárunkba érkeznek gyermekek és felnőttek nagy örömére. Maga az alkotó, Lázár Ervin panoptikum figurára hasonlító, élethű szobor mása is velük tart, amely természetesen úgyszintén a művész, Megyeri János keze munkáját dicséri. A Négyszögletű Kerek Erdő című kiállítást 2022. április 25-29 között tekinthetik meg az érdeklődők a tamási könyvtár nyitva tartási idejében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.