Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 16. 13:34, kedd | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság, fotó:delmagyar.hu

Nem biztos, hogy szomjas, aki vizet kér

Nem biztos, hogy szomjas, aki vizet kér

Trükkös tolvajok - amikor a bizalmatlanság a kifizetődőbb. Az utóbbi néhány hétben ismét előfordultak trükkös lopások a megyében - tudtuk meg a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

- Fel tetszene tudni váltani egy húszezrest? - Egy mondat a rengeteg közül, amivel akár trükkös tolvajok is leendő áldozataik közelébe férkőzhetnek. A rengeteg figyelmeztetés, jó tanács ellenére a cseles bűnözőknek újra és újra nagyon sokakat sikerül rászedniük, megkárosítaniuk.

A jóhiszeműségre építenek
A trükkös tolvajok elsősorban az idős emberek jóhiszeműségére, segítőkészségére, bizalmára építenek és élnek vissza azzal. A trükkös lopások megelőzésére ilyenformán a bizalmatlanság, a gyanakvás a legjobb módszer - még ha ez nem is hangzik túl szépen az általános emberi kapcsolatok szempontjából, egy elidegenedő világban.

Ha nem tud bejönni, nem tud lopni sem
A legalapvetőbb, egyben a legkézenfekvőbb szempont: ha valaki a házába, lakásába nem enged be ismeretleneket, akkor azok ott nem tudnak trükkös lopást elkövetni. Ehhez persze az is szükséges, hogy az ajtó, a kapu mindig be legyen zárva és a nyitott ablakon se lehessen beugorni a szobába (a szúnyogháló csak a rovaroknak akadály). A kulcsot nem célszerű a zárban, sem a lábtörlő, esetleg a virágcserép alatt hagyni, mert a bűnözők valószínűleg ott keresnék először.

Résen kell lenni
Ugyanakkor zárt ajtók mögött is résen kell lenni, hiszen a cseles tolvajok a legkülönfélébb ürügyekkel próbálnak meg bejutni a portákra. Elsősorban idős emberekhez, akikről azt feltételezik, hogy könnyebben be tudják őket csapni. Ám a fiatalabbaknak is érdemes figyelniük.
Sajnos a rosszban sántikálók nem csak változatos meséikkel tudják megtéveszteni a gyanútlan embereket, hanem gyakran udvarias modorukkal, kellemes megjelenésükkel is képesek bizalmat ébreszteni leendő áldozatukban.

Idegennek nem nyitunk ajtót
A legbiztosabb tehát, ha idegennek nem nyit ajtót az ember. Akkor sem, ha az ismeretlen a közös ismerősökre, rokonokra hivatkozik. Társasház lépcsőházába ugyanígy kockázatos idegent beengedni, aki mondjuk a kapucsengőre nem reagáló szomszéd miatt kér bebocsáttatást.
Külön kategória a magukat közszolgáltató (gáz-, víz-, áramszolgáltató) cégek munkatársainak, illetve önkormányzati dolgozónak kiadó idegenek csengetése. Tudni kell, hogy ezek a társaságok soha nem az ügyfeleik lakásán intézik a pénzügyi elszámolásaikat, ahogy az önkormányzatok sem. A magukat „hivatalos” embereknek kiadó idegenektől, ha kötik az ebet a karóhoz, célszerű igazolványt kérni.

Nem biztos, hogy szomjas, aki vizet kér
A házaló árusokat sem túlságosan jó ötlet a házba invitálni. Egyrészt nincs garancia arra, hogy jó üzletet lehet velük kötni, ha pedig rossz szándékkal érkeznek, a lakásba jutva akár az ott levő értékeket is elemelhetik. Nem feltétlenül szomjas az az ember, aki egy pohár vízre szeretne bekéredzkedni a házba, és nem biztos, hogy a szükség kényszeríti azt, aki a mosdót szeretné használni. Indokolt az óvatosság a kéretlen tűzifaárusokkal, vagy csatornatisztítókkal szemben is, csakúgy, mint a nagy címletű bankjegyeiket felváltatni akarókkal.

Nincs lopás, ha nincs mit ellopni
A trükkös lopásokat azzal is meg lehet előzni, ha nincs otthon elvihető érték. Ehhez nem kell feltétlenül nincstelennek lenni, előrelátónak viszont annál inkább: nagyobb összegű készpénzt például semmiképp nem tanácsos a ruhásszekrényben, vagy a párnacihában tartani. Jobb helyen van az a bankban, még ha alacsonyak is a kamatok.

Rendőrt hívni, rendszámot felírni
Ha mindezen óvintézkedések ellenére olyan helyzet alakul ki, hogy a rossz szándékú idegen látogató áll nyerésre, kérni kell a szomszédok, a járókelők segítségét, illetve mielőbb hívni a rendőrséget, az ingyenes 107-es, vagy 112-es segélyhívó telefonszámon. Ha a trükkös tolvaj elmenekül, meg kell kísérelni felírni az autója rendszámát, megjegyezni a ruházatát, személyleírását.

A hívatlan, rossz szándékú látogatók felbukkanására tehát célszerű készülni, a baj megelőzése érdekében. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy bárkinek le kellene mondania a szíves vendéglátások örömeiről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.