Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Augusztus 29. 08:09, szerda | Helyi

Nyílt napot tartanak Újszkítiában

Nyílt napot tartanak Újszkítiában

Hagyományőrző jurta és kézműves találkozót tartanak szeptember elsején Cziráki Viktornál.

A nyílt nap keretében ingyen látogatható a skanzen, lesz kézműves vásár, valamint régi mesterségek bemutatóját is megtekinthetik az érdeklődők. Több mint 25 év alatt hozta létre Cziráki Viktor Újszkítiát. Jurtákat, rúdsátrakat, földkunyhókat épített, közüzemi szolgáltatások igénybevétele nélkül él párjával a skanzenben. Körülbelül 15 korhű építmény található náluk, az utolsó jégkorszaktól az államalapításig, a 15-20 ezer éves paleoszibériai jurtától, az Árpád-kori földházig. A hozzájuk érkezők gyakorolhatják az ősi tűzgyújtás fortélyát, bőrből készült dolgok, kő és csonteszközök készítését, használatát, kerámiakészítést, és még számos ősi kézműves mesterséget. Gyakorolhatják az íjászatot, a korabeli vadászfegyverek használatát, vagy éppen a "kézzel halfogás"-tól a különböző hálós technikákig terjedő halászat tudományát. Mindezeket az élményeket és fontos tapasztalatokat bővíti az a tíz csodaszép nomád ló, akik a területen folyamatosan körülöttük élnek szabad tartásban. A korai nomádok jurtája, téli szállásai és fegyverzete mellett bemutatásra kerül harcmodoruk és az ehhez nélkülözhetetlen lótartás és tenyésztés is. A lovak mellett egy kisebb legelőn racka juhok és kecskék legelnek, kikre jól betanított pásztorkutyák ügyelnek. A macskák pedig a telep elmaradhatatlan, legfontosabb állatai. Az Újszkítiába látogatók tapintható, kézzel fogható, életszerű élményként találkozhatnak a történelemmel, a hely maximálisan hiteles forrása múltunknak. Várnak minden érdeklődőt szeptember elsején 9 órától egészen este 18 óráig Újszkítiában!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.