Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2019. Október 23. 13:58, szerda | Helyi

Pro Urbe Tamási díjat vehetett át Vida Lajos

Pro Urbe Tamási díjat vehetett át Vida Lajos

Vida Lajos munkája nemcsak az iskolában és Tamási városában, hanem a térségben és a megyében is kimagasló volt.

Vida Lajos Pécsi Tanárképző Főiskolán matematika-kémia szakos tanári diplomát, majd a debreceni Tudományegyetem Természettudományi Karán a kémia szakos diplomát szerzett.
1978-ban, azaz 41 éve, pályakezdőként került Tamásiba, az akkor 518. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézetbe, ahol kezdetben szaktanárként, kollégiumi nevelőként, és osztályfőnökként is tevékenykedett. Tíz itt eltöltött év után, az akkori Városi Tanács Művelődési, Egészségügyi, Ifjúsági és Sport Osztályán osztályvezetőként folytatta munkáját, hivatali gyakorlata során része volt a város kulturális, nevelési-oktatási életének alakításában.
1993és 2008 között a Vályi Péter Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskola igazgatójaként, céltudatos, célratörő, vezetői munkájában az intézmény fejlődéséért, bővítéséért tevékenykedett nagy előrelátással és teljes energiával. Intézményvezetőként jól látta, hogy az intézmény fennmaradásához elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés, a szakképzés állandó korszerűsítése. Irányítása alatt az iskola nagyarányú fejlődésen ment keresztül, a teljesség igénye nélkül – hisz erre most nem lenne elég időnk – hangozzék el néhány eredmény, a legjelentősebbek:
Több szakmacsoport világbanki támogatásával a színvonalas szakoktatás feltételeinek megteremtése; az iskola ECDL vizsgaközpontként való működése; számítógéptermek, multimédia termek kialakítása; a vendéglátó-idegenforgalmi képzéshez létfontosságú tankonyha és tanétterem kialakítására, a Forciana tanszálló létrehozása; diákvállalkozások létrejöttének, működésének kezdeményezése;
az iskola által kínált szakmák mindegyikében megfelelő iskolai gyakorlati bázis, többek közt tanműhelyek, tankonyha, tanétterem, tanszálló létrehozása.
Fáradhatatlanul dolgozott az intézmény címzett állami támogatásból megvalósult építésén, felújításán, melynek eredményeként egy országos szinten is kiemelkedő infrastruktúrájú intézményben folyhatott tovább az oktatás.
Folyamatosan szélesítette az iskola nemzetközi kapcsolatait, külföldi partneriskolákkal való együttműködését.
Kezdeményezésére jött létre a Tamási Szakképzéséért Alapítvány, a Tamási és Környéke Iskoláinak Kistérségi Szövetsége Egyesületnek.
2008-ban megalakult a megye legnagyobb szakképző iskolája a Szent László Szakképző Iskola, melynek főigazgatójaként a megye szakképzésének összehangolásán dolgozott majd egy évtizedig.
2015-ben visszatért A Vályiba. A vezetése alatt működő iskola tanuló évről évre eredményesen szerepelnek a különböző országos szakmai versenyeken, mely az iskolában végzett kiemelkedő szakmai munka eredménye.
Kezdeményezője és egyik létrehozója a 10 évig működő Tamási Művészkert képzőművészei alkotótábornak, ahogy az intézményében működő Kindl Kupola Galéria művészeti programjainak is.
Vezetői tevékenysége mellett aktívan tevékenykedett a közéletben is, két cikluson keresztül települési képviselőként, oktatási bizottsági tagként is tevékenykedett.
Vida Lajos munkája nemcsak az iskolában és Tamási városában, hanem a térségben és a megyében is kimagasló volt. Munkásságával formálta, alakította nem csak az intézmény, hanem az egész város oktatását, kultúráját és közéletét. Munkája elismeréseként ma este átvehette a Pro Urbe Tamási díjat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 11:14, hétfő | Helyi

30 éve halt meg Würtz Ádám grafikus

Halálának 30. évfordulója alkalmából Tamásiban a DámPont Ökoturisztikai Látogatóközpontban emlékkiállítása nyílt május 11-én.

2024. Május 08. 13:55, szerda | Helyi

Színes programokkal várja Tamási a Tour de Hongrie mezőnyét

Részletek cikkünkben olvashatók. Nagyításhoz kattintson a képre.

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.