Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Február 23. 13:36, kedd | Helyi
Forrás: TMÖ

Ribányi: a megye továbbra is hozzájárul a bűnmegelőzés ügyének sikeréhez

Ribányi: a megye továbbra is hozzájárul a bűnmegelőzés ügyének sikeréhez

Az áldozatsegítés volt a fő témája a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács idei első ülésének.

A fórum résztvevőit Ribányi József, a közgyűlés alelnöke köszöntötte, aki a megyei önkormányzat további támogató szerepvállalásáról biztosította a bűnmegelőzési tanácsot.
Ribányi József bejelentette: a megye idén százezer forinttal segíti a tanácsot, s e csekély összegen felül továbbra is gondoskodik annak működési feltételeiről. A bűnmegelőzés ügye folyamatos eszmecserét érdemel, ezért rendkívül fontos, hogy a jövőben is hasznos párbeszédek és szakmai előadások megtartására kerüljön sor – tette hozzá. A Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanácsot kiváló, országosan egyedülálló kezdeményezésnek nevezte, amelyet projekt keretében, pályázati források által is lehet segíteni, viszont a későbbiekben a folyamatos és állandó működésről is gondoskodni szükséges.
Daubner Gabriella alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője emlékeztetett: a tanács egy éve kezdte meg a munkát és összesen három alkalommal ült össze. Az alosztályvezető kitért az angol mintára meghonosított Várvédő programra is, amelynek célja, hogy gyakorlati ismeretek és tanácsok közvetítésével otthonaik védelmében segítse az embereket. A bűnmegelőzés szempontjából fontosnak nevezte a társadalmi felelősségvállalást, amelynek erősítésében szerepet játszik például az érettségi előtt álló diákok közösségi szolgálata is. Probléma, hogy kevés hely van a megyében, ahol ilyen jellegű gyakorlatot végezhetnek a tanulók – fűzte hozzá. Az ifjúság bevonása, a bűnmegelőzéssel összefüggő tanácsok és szocializáció kulcskérdés, ezért szeptemberben a biztonság jegyében szerveznek vetélkedőt a fiatalok számára – tájékoztatott.
A megyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, Molnár Gábor ezredes a bűnügyi és közbiztonsági helyzetről tartott beszámolót. Mint elmondta: a tavalyi évben, országos viszonylatban Tolna megyében történt a legkevesebb bűncselekmény, és ezeket illetően a vagyonvédelmi ügyek vannak többségben. A kedvező mutatókhoz többek között az önkormányzatok és a civil szervezetek segítsége is hozzájárult. A főkapitány-helyettes hangsúlyozta: a rendőrség munkája során azt az elvet követik, hogy a testület van az állampolgárokért és nem fordítva. Ennek tükrében nem csupán a szakszerűségre és törvényességre, hanem a humánusságra is figyelmet fordítanak.
Az áldozatsegítésről Illés László alezredes, a bűnmegelőzési tanács titkára beszélt. Felhívta a figyelmet, hogy február 22-én volt az Áldozatok Napja, amely egyébként összefügg a soros ülés időpontjával. Illés László szerint a rendőrség szemléletmódja pozitív irányba változott, hiszen már nem csupán az elkövetőkre fókuszál, hanem az áldozatok anyagi és lelki segítségére is hangsúlyt fordít. Jó gyakorlatnak nevezte az ún. mediációs eljárást, mely során az érintett feleknek lehetőségük van helyreállításra, párbeszédre. Komoly eredménynek nevezte azt is, hogy az uniós országok közül hazánk élen jár az áldozatsegítésben. A tanácskozáson résztvevők segítségét kérte a www.veledvagyunk.hu weboldal továbbfejlesztésében, amely hasznos információkat tartalmaz az áldozattá válás elkerülését illetően.
Az ülésen felszólalt dr. Biró Gyula, a kormányhivatal áldozatsegítésben érintett vezetője, aki szerint komoly eredményeket értek el a „Ne váljon áldozattá” elevezésű projekttel. Mint elmondta, az áldozatsegítő munkában jogászi, ugyanakkor humánus szemléletmódra is szükség van. Ez biztosítja egyrészt a szakszerűséget, valamint segít, hogy a bajba került emberek lelki egyensúlya is helyre álljon. Sokszor csak egy emberi gesztus kell, ami talán az anyagi kártérítésnél is többet jelent az áldozatoknak – világított rá. Dr. Biró Gyula szerint az áldozatsegítő programok eredményei kézzelfoghatóak, ezért nagyon fontos a további finanszírozás biztosítása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.