Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Január 30. 07:36, péntek | Helyi
Forrás: TMÖH, Elnöki kabinet

Ribányi József képviseli a régió érdekeit

Ribányi József képviseli a régió érdekeit

A Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, Ribányi József is tagja annak 24 helyi politikusból álló delegációnak, amely a magyar régiók és városok érdekeit képviseli

A Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, Ribányi József is tagja annak a – magyar kormány által javasolt és az Európai Tanács által hivatalosan jóváhagyott – 24 helyi politikusból álló delegációnak, amely a magyar régiók és városok érdekeit képviseli a Régiók Európai Bizottságában (RB).

A magyar delegáció – mely 12 teljes jogú tagból és 12 póttagból áll – az RB 350 helyi és regionális politikusból álló új Közgyűlésének részét fogja képezni, mely a jövő hónapban kezdi meg új ötéves mandátumidőszakát. A magyar tagokat a magyar kormány jelöli ki.

Valamennyi uniós tagállam regionális és helyi nemzeti delegációihoz csatlakoznak majd, amint az RB megkezdi új hivatali időszakát. Az RB 1994-ben, a Maastrichti Szerződés aláírását követően jött létre, és feladata, hogy Európa helyi és regionális önkormányzatai számára lehetővé tegye, hogy hallassák hangjukat az Európai Unión belül. Mind a 350 RB-tag politikai választott képviselő saját városában és régiójában. A helyi és regionális politikusok évente legfeljebb hat alkalommal gyűlnek össze Brüsszelben, hogy megvitassák a politikai prioritásokat és véleményeket fogadjanak el az uniós jogszabályokkal kapcsolatban.

A magyar delegáció első alkalommal február 11-én ülésezik Brüsszelben az RB új mandátumidőszakának első plenáris ülésén, ahol a tagok megválasztják a Közgyűlés elnökét és első alelnökét.

A Régiók Bizottsága a 28 európai uniós tagállamból delegált regionális és helyi képviselők európai uniós közgyűlése. Küldetése az, hogy a regionális és helyi önkormányzatokat, valamint közösségeket bevonják az uniós döntéshozatali folyamatba, és tájékoztassák őket az uniós szakpolitikákról. A régiókat és a városokat érintő szakpolitikai témakörökkel kapcsolatban az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak ki kell kérnie az RB véleményét. A Régiók Bizottsága az Európai Bírósághoz fordulhat, ha jogai sérülnek, vagy ha úgy látja, hogy egy uniós jogszabály sérti a szubszidiaritás elvét, vagy nem tartja tiszteletben a regionális és helyi hatásköröket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.