Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. November 22. 09:26, péntek | Helyi

Segíteni csak szeretettel lehet

Segíteni csak szeretettel lehet

Az idei évben 36 önkéntes munkatárs vehette át a Caritas Hungarica-
díjat, köztük Fellinger Károlyné, a Tamási Caritas Egyesület elnöke is

- Kik kaphatnak ilyen díjat és milyen tevékenységeket végeznek érte?

A Katolikus Karitász a magyar Katolikus Egyház önálló jogi személyiséggel rendelkező országos szervezete. A Karitász feladata a szociális karitatív feladatok ellátása, így a betegápoló, a szegény gondozó és más jótékonysági tevékenység. Ezt a munkát látják el az egyházközségekben tevékenykedő karitász csoportok. Természetesen az ellátandó feladatok településenként változóak, így a végzett munka is más és más. Van, ahol az ifjúságvédelem a legfontosabb, másutt az idősgondozás kap kiemelt szerepet. E feladatok ellátását országosan több tízezer önkéntes végzi.
A Katolikus Karitász a Caritas Hungarica Díjat 2012-ben alapította. Ezt az elismerést azok az önkéntes karitászmunkatársak kapják, akik a legtöbbet tettek karitatív tevékenységben a rászorultakért, mint pl. az idősek, a betegek, a családok, a gyermekek, a társadalom peremére sodródottak megsegítéséért.
A díj célja, biztosítani a karitász önkénteseket arról, hogy az Egyház értékeli a rászorulóknak nyújtott karitatív munkájukat.

- Ön milyen területen tevékenykedett?

- A díjra vonatkozó személyi javaslatot az egyházmegyei karitász igazgatók tehetnek a helyi plébános egyetértésével. Forray Ferencné igazgatónőnk felterjesztésében különösen az ifjúság, a gyermekek megsegítése terén végzett munkát emelte ki, valamint a sikeres pályázatainkat. Az előbbi feladatok közül különösen a Budai Sportnapok megszervezéséhez nyújtott támogatás, a gyermekes családok -most már- évi kétszeri élelmiszercsomagja, továbbá nagyon nagy súlya volt annak a tevékenységünknek, amit a Karitász megalakulása óta egyedülállóan végzünk a Pécsi Egyházmegyében: évente 40-50 gyermek téli cipővel és kabáttal való ellátása.
A felterjesztendő személyek száma egyházmegyénként maximum 3 fő lehet. Ebben az évben a bólyi karitász leköszönő vezetője, a szekszárdi RÉV vezetője és jómagam érdemeltük ki ezt az elismerést.

- Hol és mikor adták át a díjat?

A díj átadására 2013. október 5-én került sor Budapesten a Magyar Szentek templomában. Az elismerés átnyújtásához kapcsolódó hálaadó szentmisét Spányi Antal székesfehérvári püspök, a Karitász elnöke mutatta be számos pappal közösen. Ezt követően került sor a díjak átadására, melyeket Spányi Antal püspök úr és Écsy Gábor országos karitászigazgató nyújtott át.

- Mit jelent Önnek e díj, milyen érzés volt átvenni?

A díj számomra nagyon megtisztelő, hiszen a Karitász területén a legmagasabb elismerés, amit egy önkéntes elérhet és megkaphat.
Az értesítés kézhezvételekor nagyon meglepődtem és naponta többször tettem fel magamnak a kérdést: miért? Miért pont én? Ám ahogy teltek a napok, a döbbenetet egyre inkább az öröm és az az érzés váltotta fel, hogy ugyan a díjat nekem kell átvennem, de az elismerés az egész közösségünknek szól, minden tamási karitászmunkatársnak szól.
A díjátadó egyébként mind küllemében, mind szervezettségében és szellemiségében nagyon felemelő volt és maradandó, életre szóló élményt jelentett. Remélem sikerül ennek a hangulatát felidézni és valamicskét átadni is belőle társaimnak a november 4-ei összejövetelünkön.
Arra fogom biztatni és buzdítani őket, haladjunk tovább a már megkezdett úton a felvállalt tevékenységek végzésében, hiszen igazán segíteni csak szeretetből, szeretettel lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.