Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Október 17. 10:25, csütörtök | Helyi

Szakmai gyakorlat Hannoverben

Szakmai gyakorlat Hannoverben

A TEMPUS Közalapítvány támogatásával újabb 12 vályis diák indul útnak október 20-án, hogy négy hetes szakmai gyakorlatukat a németországi Hannoverben töltsék el

- Iskolánkban már tíz éves múltra tekint vissza a 2012-ben véget ért Leonardo da Vinci program, melynek keretein belül összesen kilenc külföldi kiutazást valósítottunk meg diákjaink számára – mondta Kökönyei Hedvig, a program egyik koordinátora. – 2011-ben újabb pályázatot készítettünk, ezúttal a hannoveri Justus-von-Liebig Iskolával együttműködve. Az első kiutazás tavaly októberben történt Gutai Károly és Borbély Melinda vezetésével. Idén október 20-án indul útnak 12 növénytermesztési gépüzemeltetést, gépkarbantartást tanuló diákunk Gutai Károly és Bakó Béla irányításával, hogy az iskolánkban megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteket, illetve szakmai alkalmasságukat egy hazaitól eltérő rendszerben is próbára tegyék.
A projekt elsődleges célja a nemzetközi kapcsolatok palettájának szélesítése, kiterjesztése a Vályi Péter Szakképző Iskolai Tagintézményben. A hiányszakmának minősülő mezőgazdasági szakmacsoporton belül a Növénytermesztési gépüzemeltető, gépkarbantartó szakmát tanuló diákokat vonták be ebbe a nemzetközi projektbe, ezzel is növelve képzési, illetve munkahely keresési, elhelyezkedési esélyeiket. Az iskola fő törekvései közé tartozik nemcsak a projekt eredményességének beépítése oktatási rendszerükbe, hanem egy európai szemlélet megtapasztalásának lehetősége új tanulási módszerek átadásával és elsajátításával. A Justus-von-Liebig Iskolában három helyszínen - Ahlem, Höferstrasse és a Windaustrasse - folyik közel 100 tanár irányításával a szakoktatás több, mint 1100 diák számára. Ahlemben a kertészet, a florisztika és a mezőgazdaság a fő szakirány: mezőgazdászokat, állatgondozókat, halászokat, kertészeket, növénytermesztőket és mezőgazdasági gépszerelőket képeznek.
A 12 fős csapatban végzős és elsős diákok egyaránt megtalálhatók, akik a gyakorlat ideje alatt családi gazdaságoknál dolgoznak majd. Természetesen a négy kint töltött hét nem csak munkával telik, hiszen a szervezők különböző kulturális és szórakoztató programokat is beiktatnak: a diákok megismerhetik Hannover nevezetességeit, és a november 13-17-ig zajló Agrártechnikai Világkiállításon is részt vesznek.
A projekt lényeges mérföldkövének tekintik a diákok sokrétű felkészítését, szakmai, nyelvi, kommunikációs tanárok bevonásával, előre kidolgozott témakörök alapján. Az idei felkészítés augusztus 23-tól szeptember 30-ig történt meg. Egy jól bevált projekt team dolgozik évről évre a diákokkal, akik jelentős tapasztalatot szereztek már a nemzetközi pályázati felkészítésében: a diákok nem csupán a német nyelvet gyakorolták ez idő alatt, hanem ízelítőt kaptak a különböző szakmai újdonságokból, a kulturális lehetőségekből és a csapatszellem kialakításából is. A külföldön eltöltött 4 hetes szakmai gyakorlat a tantestület egyetértésével, súlyozottan beleszámít a tanulók évközi teljesítményébe, hiszen érdemjegyet szereznek kint, amely a félévi teljesítményükbe és az ösztöndíjukba egyaránt beleszámít.
A kiemelten támogatott, hiányszakmát tanuló csapat már nagyon várja az indulást. Egészen november 17-ig tartózkodnak Hannoverben, hogy az ottani körülmények adta lehetőségek szerint is megtanuljanak önállóan dolgozni, munkafolyamatokat elvégezni, gépeket beállítani, illetve karbantartani. Ez idő alatt a Vályi Péter Szakképző Iskolai Tagintézmény igazgatónője, Kissné Herczeg Anikó, illetve Petrán István és Kántor István, mezőgazdasági szakoktatók is meglátogatják majd őket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!