Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Április 23. 10:56, szerda | Helyi
Forrás: TMKH, fotó: erdon.ro

Szűrés éjszakája

Szűrés éjszakája

Április 25-én a „Szűrés éjszakája” programmal kezdődik a „Szűrési staféta” elnevezésű, egész évre szóló országos programsorozat

Az Államtitkárság 2014-ben is kiemelt feladatának tekinti a népegészségügyi mozgósítást, ezen belül is a népegészségügyi szűrések népszerűsítését, az egyének egészségtudatosságának növelését. Cél, hogy a szervezett népegészségügyi emlőszűrés keretében növekedjen az átszűrt nők aránya, illetve az egészségtudatos szemléletmódú emberek száma. Fontos továbbá, hogy a program olyan nők megszólítására is képes legyen, akik az elmúlt években a meghívás ellenére sem jelentek meg emlőszűrésen.

Tolna megyében Szekszárdon, 2014. április 25-én 16 órától 20 óráig tart a „Szűrés éjszakája” program, mely részvételi lehetőséget biztosít az alábbi szűréseken, vizsgálatokon, és tanácsadásokon.

Emlődiagnosztikai Centrum épülete (Szekszárd, Béri Balogh Ádám u. 7-11.)

MAMMOGRÁFIA
Emlőszűrésre személyi okmányok és TAJ kártya szükséges, illetve - amennyiben rendelkezésre áll - az előző mammográfiás felvételek, leletek.
Nem csak a személyes meghívóval rendelkezők élhetnek a lehetőséggel, hanem háziorvosi beutalóval azok is, akik a 45-65 éves korosztályba tartoznak, és egy éven belül nem voltak mammográfián.

HALLÁS VIZSGÁLAT
Leggyakrabban az 50. életév betöltését követően fordul elő halláscsökkenés, melynek megállapítására a hallás szűrése szolgál.
A szűrőprogramon kapott vizsgálati eredmény tájékoztató jellegű. Eltérés esetén további kivizsgálásra kaphatnak javaslatot!

ÉLETMÓDBELI-ÉTRENDI TANÁCSADÁS
A Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének két dietetikus munkatársa testmonitor-méréssel, testtömeg index és a testzsírszázalék mérés eredményeinek értékelésével meghatározza a vizsgált személy tápláltsági állapotát, és ad személyre szabottan életmódra, étrendre vonatkozó tanácsokat.

BETEGJOGI TÁJÉKOZTATÁS
Rottenbacher Erzsébet betegjogi képviselő, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ munkatársa általános és speciális betegjogokról tart személyes tanácsadást az érdeklődők számára.

Tüdőszűrő Állomás (Szekszárd, Béri Balogh Ádám u.5-7.)

TÜDŐSZŰRÉS
Főként a 30 év feletti, dohányos, tartósan légzőszervi panaszos egyének körében fontos és javasolt vizsgálat, a szűrési céllal készült mellkas röntgen. A vizsgálat igénybevételéhez szükséges a TAJ kártya.
40 éves kor felett a szűrés ingyenes, 40 éves kor alatt orvosi beutalóra van szükség. Amennyiben a szűrés foglalkozás-egészségügyi vizsgálathoz szükséges, abban az esetben foglalkozás-egészségügyi orvosi, panasz esetén házi orvosi beutalóra van szükség. A foglalkozás egészségügyi célból végzett szűrés térítési díja 1700 Ft, amely befizethető a szűrőállomáson.

Szülészet-Nőgyógyászati Osztály (Szekszárd, Béri Balogh Ádám u.5-7.)

NŐGYÓGYÁSZATI SZŰRÉS
A vizsgálathoz személyi okmányok és TAJ kártya szükséges, illetve - amennyiben rendelkezésre áll - citológia-lap. Főként azokat várják, akik egy vagy több éve nem vettek részt méhnyak szűrésen.

A szűrővizsgálatokat a Tolna Megyei Balassa János Kórház, és a Mammográfiás Centrum orvosai, asszisztensei végzik.

A „Szűrési staféta” programsorozat keretében a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve hasonló szűrési programot tervez a Tamási Járásban, melynek részleteiről a későbbiekben ad tájékoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.