Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Április 30. 07:56, csütörtök | Helyi
Forrás: TEOL.HU

Tolna megye kistelepülései is jó esélyt kapnak a gyarapodásra

Tolna megye kistelepülései is jó esélyt kapnak a gyarapodásra

Iregszemcsén egy új óvoda megépítésének lehetőségén gondolkodnak, Nagykónyi pedig a művelődési ház fűtéskorszerűsítését tervezi.

Idén is folytatódik a Magyar Falu Program. Kiemelt célkitűzés – mondta Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos –, hogy a falvak és nagyvárosok közötti választás ne életminőség és életminőség, hanem életstílus és életstílus közötti választássá váljon. A pályázati kör három fő pillérre terjed ki: szolgáltatásfejlesztés, infrastrukturális- és eszközfejlesztés, valamint az identitástudat erősítésére. Minden esetben vissza nem térítendő, hazai támogatásról van szó, melyhez továbbra sem szükséges önerőt biztosítani. A jelenlegi veszélyhelyzetben különös jelentőségű egészségügyi szolgáltatás fejlesztését célzó pályázatok már megnyíltak. Ezek keretében orvosi szolgálati lakásra, orvosi rendelők fejlesztésére és orvosi eszközök beszerzésére van lehetőség. A három alprogramra összesen hétmilliárd forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre. A falu- és tanyagondnoki szolgáltatás biztosításához a múlt évben is hozzájárult az MFP egyik pályázata, amely kiírása idén is folyamatban van. Ennek keretében tavaly 339 település vásárolhatott új, korszerű falubuszt. Ezek a járművek fontos szerepet játszanak most a helyi védekezésben. A fentieken túl a valódi, helyi igényekre szabott pályázatokon elnyert forrásoknak köszönhetően számos kistelepülésen újulhat meg például az óvoda, vagy szépülhet meg a faluház, az önkormányzat épülete és más közösségi tér is. Javítva nemcsak a helyiek életminőségét, de hozzájárulva a helyi identitástudat fejlesztéséhez is. A komfortérzet erősíthető azon eszközök beszerzésével, melyek a kistelepülések közterületeinek karbantartását segítik. Tolna megyében 101 ötezer fős, avagy ez alatti lakosságszámú település pályázhatott a Magyar Falu Program tavalyi alprogramjaira. Összesen 226 kérelem támogatása valósult meg 2,1 milliárd forint összegben. Új, korszerű orvosi eszközök beszerzésére 41 település számára nyílt meg forrás 92 millió forintot meghaladó összegben. Tóth Szabolcs, Iregszemcse polgármestere mostanában egy új óvoda megépítésének lehetőségén gondolkodik. De, mint hangsúlyozta, ebben a helyi beruházásban sajnos még sok a bizonytalansági tényező. Viszont egy, a létesítményhez is köthető játszótér kialakításában már segíthet az MFP révén származó forrás. Iregszemcse erre az alprogramra pályázik. A megyében Nagykónyi az egyik legnagyobb kedvvel és eredménnyel pályázó település. Pusztai László polgármestera TEOL.HU-val azt közölte, hogy remek háttérmunkát végző csapattal dolgozhat együtt, ezért a MFP terén most is minden lehetőséget megcéloznak. A legfontosabb konkrétumok között megemlítette a művelődési ház fűtéskorszerűsítésének tervét, pályázati siker esetén napelem és hőszivattyú biztosítaná az intézményben a meleget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.