Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Március 23. 09:20, szombat | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Új KML gépjárművel lett gazdagabb a katasztrófavédelem

Új KML gépjárművel lett gazdagabb a katasztrófavédelem

A BM OKF március 19-i évértékelő tiszti értekezletén a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy új KML gépjárművel lett gazdagabb, amelyet tegnap délelőtt mutattak be.

A 2012-ben történt szervezeti változások az 1996-ban rendszerbe állított Vészhelyzetben Felderítő Csoportokat (VFCS) is érintették: egyrészt új nevet kapott, így lett Katasztrófavédelmi Mobil Labor (KML), valamint feladatköre is bővült. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok közvetlen alárendeltségében működő KML alaprendeltetése a veszélyes anyagok jelenlétével, kiszabadulásával, környezetbe kerülésével járó balesetek, természeti és civilizációs katasztrófák esetén a beavatkozói állomány, a lakosság és az anyagi javak védelmének érdekében a veszélyeztetett terület felderítése, a veszélyeztetettség felmérése, döntés-előkészítés, lakosságtájékoztatás, mentési és fertőtlenítési feladatok tervezése, szervezése, szakmai segítségnyújtás a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok, illetve a társ- és együttműködő szervezetek részére. Feladata még a veszélyes áruk közúti, vasúti és vízi szállításával, valamint veszélyes üzemekkel kapcsolatos ellenőrzések végrehajtása, azokkal kapcsolatos balesetek kivizsgálása, belső védelmi terv gyakorlatok helyszíni ellenőrzése és minősítése. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok KML beavatkozó egységeinél szolgálatot ellátó állomány hetenkénti váltással munkaidőben készenlétet ad – a munkaköri leírásukban meghatározott egyéb feladatok ellátása mellett. Hivatali munkaidőn túl, régiós szolgálati rendben a Tolna megyei KML látja el Tolna, Somogy, Baranya és Bács-Kiskun megyék védelmét. A KML állománya 3 fő, parancsnok, technikus, gépjárművezető, riasztásuk a megyei igazgatóság főügyelete útján történik. A KML riasztására akkor kerülhet sor, ha a jelzés értékelése során a káresemény helyszínén veszélyes anyag vagy annak jelenlétére, illetve veszélyére utaló körülmény található. A megyei KML-ek riasztását követően munkaidőben 20 percen belül, hivatali időn kívül az illetékes szervezeti egység vezetője által meghatározott normaidőn, de legfeljebb 60 percen belül meg kell kezdenie a helyszínre történő vonulást.

Az új KML-ADR egy összkerékhajtású, Land Rover alapjárműből, a felépítményből, valamint szak- és kiegészítő felszerelésekből áll, amik a vezetőfülkében és a felépítményből kialakított málhahelyeken kerültek elhelyezésre. A jármű és felépítmény megkülönböztető fény- és hangjelző berendezésekkel ellátott. Kialakításra került a vezetőfülkéből irányítható keresőlámpa a felépítmény mindkét oldalán, illetve hátul munkahelyi világítás, a rakterekben és a munkatérben belső világítás. A terepjáró rendelkezik fedélzeti video rendszerrel, mely 7 darab kamerát és egy tolató monitort tartalmaz, elektromos rendszere két fő részből áll. Egyrészt a jármű elektromos rendszere a gyárilag kialakított Land Rover szerelésből áll, másrészt erre a részre épült néhány fontos elemből, mint például a megkülönböztető jelzések, fedélzeti rádió, tetőre rögzített kereső lámpa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 09. 08:14, kedd | Helyi

Eltűnt Orsós Veronika Melinda és Fodor Krisztina

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.