Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. November 07. 09:28, hétfő | Helyi
Forrás: www.tamasihelytortenet.hu

Új könyv jelent meg a Tamási Helytörténeti Alapítvány gondozásában

Új könyv jelent meg a Tamási Helytörténeti Alapítvány gondozásában

Kéry László: Az 1956-os magyar forradalom és előzményei a Tamási Laktanyában című könyvét Hoppál Bulcsú egyetemi oktató, a „Tamási 1956 film” társrendezője mutatta be.

Az idei évben ünnepeltük az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját, így Tamásiban is több megemlékezésre, rendezvényre került sor. Október 23-án a művelődési ház konferenciatermében könyvbemutató kapcsolódott a programhoz: Kéry László: Az 1956-os magyar forradalom és előzményei a Tamási Laktanyában című könyvét Hoppál Bulcsú egyetemi oktató, a „Tamási 1956 film” társrendezője mutatta be. A bemutatót megtisztelték személyes jelenlétükkel a tamási események még élő tanúi, aktív részvevői.

1956 októberében a tamási laktanyában teljesített sorkatonai szolgálatot Kéry László őrvezető. Személyesen élte át az október végi, november eleji történéseket, melynek során a szovjet alakulatok elfoglalták a laktanyát. A belső történéseket, emlékeit még 1957 elején egyéni hangvételű kéziratban írta meg. Ezen kívül részletesen beszámolt a Tamásiban történt lefogás utáni fogságáról, melynek során az ungvári börtönben szállították. A kézirat mellet kb. 15 fényképpel rendelkezik erről az időszakról, valamint ugyanennyi korhű dokumentummal a fogságról, majd szabadulásáról. A pótolhatatlan kéziratból, iratokból, képekből egy egységes tanulmánykötet került kiadásra, mely méltó emléket állít a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának. A kézirat szerzőjének, az események tanújának személyes, egyedi hangvételű elbeszélése nem csorbítja érdemeit, elsődleges forrásértéke pótolhatatlan. A Tamási Helytörténeti Alapítvány elérte célját: a már publikált kutatások felhasználásával, új kutatási eredmények beépítésével összeállított egy elbeszélő jellegű kötetet, és jelentetett meg 2016. október 23-ára. A könyv kapható a Városi Könyvtárban és az alapítványnál (kapcsolat: tamasihelytörtenetialaitvany@gmail.com ).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!