Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2016. November 07. 09:28, hétfő | Helyi
Forrás: www.tamasihelytortenet.hu

Új könyv jelent meg a Tamási Helytörténeti Alapítvány gondozásában

Új könyv jelent meg a Tamási Helytörténeti Alapítvány gondozásában

Kéry László: Az 1956-os magyar forradalom és előzményei a Tamási Laktanyában című könyvét Hoppál Bulcsú egyetemi oktató, a „Tamási 1956 film” társrendezője mutatta be.

Az idei évben ünnepeltük az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját, így Tamásiban is több megemlékezésre, rendezvényre került sor. Október 23-án a művelődési ház konferenciatermében könyvbemutató kapcsolódott a programhoz: Kéry László: Az 1956-os magyar forradalom és előzményei a Tamási Laktanyában című könyvét Hoppál Bulcsú egyetemi oktató, a „Tamási 1956 film” társrendezője mutatta be. A bemutatót megtisztelték személyes jelenlétükkel a tamási események még élő tanúi, aktív részvevői.

1956 októberében a tamási laktanyában teljesített sorkatonai szolgálatot Kéry László őrvezető. Személyesen élte át az október végi, november eleji történéseket, melynek során a szovjet alakulatok elfoglalták a laktanyát. A belső történéseket, emlékeit még 1957 elején egyéni hangvételű kéziratban írta meg. Ezen kívül részletesen beszámolt a Tamásiban történt lefogás utáni fogságáról, melynek során az ungvári börtönben szállították. A kézirat mellet kb. 15 fényképpel rendelkezik erről az időszakról, valamint ugyanennyi korhű dokumentummal a fogságról, majd szabadulásáról. A pótolhatatlan kéziratból, iratokból, képekből egy egységes tanulmánykötet került kiadásra, mely méltó emléket állít a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának. A kézirat szerzőjének, az események tanújának személyes, egyedi hangvételű elbeszélése nem csorbítja érdemeit, elsődleges forrásértéke pótolhatatlan. A Tamási Helytörténeti Alapítvány elérte célját: a már publikált kutatások felhasználásával, új kutatási eredmények beépítésével összeállított egy elbeszélő jellegű kötetet, és jelentetett meg 2016. október 23-ára. A könyv kapható a Városi Könyvtárban és az alapítványnál (kapcsolat: tamasihelytörtenetialaitvany@gmail.com ).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 15:33, szerda | Helyi

Lopás miatt a tamási rendőrök keresik őket

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik a tolvajok felkutatásában.

2024. Július 22. 13:17, hétfő | Helyi

Módosultak az iskolakezdési támogatás feltételei Tamásiban

A képviselő-testület megemelte a támogatás összegét és szélesebb körben lehet igényelni.

2024. Július 18. 09:42, csütörtök | Helyi

Megjelent nyomtatásban Tamási legújabb várostérképe

Az ingyenes, nyomtatott várostérképet keressék Tamási főbb turisztikai pontjain (pl. Termálfürdő, Dámpont Ökoturisztikai Látogatóközpont)!

2024. Július 15. 08:31, hétfő | Helyi

Változik az autóbuszok menetrendje néhány Tamásit érintő járatnál

A Volánbusz Zrt. tájékoztatja a Tisztelt utazóközönséget, hogy forgalomszervezési okokból 2024. augusztus 17-től az alábbi menetrend módosítást vezeti be: