Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Június 15. 11:03, csütörtök | Helyi

Vas Gereben-füzet készült a Trófeára

Vas Gereben-füzet készült a Trófeára

Egy nyomdából frissen kikerült Vas Gereben-füzettel lepte meg ezúttal az olvasókat Örményi János, amellyel elsőként a Trófea fesztiválon találkozhatott a közönség.

A Tamási Kalendáriumban már több alkalommal foglalkoztunk Vas Gereben életével, részben irodalmi munkásságával, de mindig csak szűk terjedelemben. Az önálló kiadvány ötlete a Dám Látogatóközpontban vetődött fel bennem – mesélte Örményi János. - Az Esterházy-terem kiállítási anyagához nagyon sok információt, anekdotát Vas Gereben műveiből kaptam, amit aztán a látogatóknak gyakran elmeséltem. Erősítette a majdani megvalósítást, hogy néhány hete a Nemzeti Múzeumban járva az egyik tárlóban láttam a Vas Gereben által az 1848-as szabadságharc alatt szerkesztett Nép Barátja című lapot. Szintén friss élmény, hogy Felsőnyéken Debella László polgármester úrral az idei kalendáriumról beszélgetve szóba került Deák Ferenc nyéki bújtatása Vas Gereben segítségével. Megjegyezte, hogy az író tulajdonképpen felsőnyéki, hisz születésének évében, 1823-ban a születési helye közigazgatásilag Felsőnyékhez tartozott. Fürgeden néhány nappal az író április 7-i születésnapja után kerestem fel a kalendárium kapcsán Barkóczi József polgármester urat, akinek felvetettem, hogy szívesen készítenék egy Fürgedről szóló kiadványt, amelyben természetesen helyet kapna Vas Gereben is. A Tamási Táj előző, májusi számában megjelent egy tudósítás a látogatóközpontban tartott emlékkiállításról, amelyben Miskolczi Zoltánné emlékezett vissza térségünk méltatlanul elfeledett nagy szülöttére. Még tovább ösztönzött Palánki Gábornak a könyvtárban tartott előadása a híres Esterházy-vadászatokról, Vas Gereben ezzel kapcsolatos írásai is szóba kerültek. Aztán meghívást kaptam a Trófea fesztiválra, s úgy gondoltam, hogy nem megyek ki üres kézzel, legyen egy kis füzet, egy új kiadvány erre az alkalomra. Egy mélyebb életrajzot szerkesztettem, amelyből valóban egy kalandos, néha ellentmondásos életút kerekedik ki. A kiadvány egyelőre csak kis példányszámban jelent meg. A fogadtatástól függően lehet akár folytatása, javított változata is. Bízom benne, hogy lesz a rendezvényen, s azt követően érdeklődés Vas Gereben élete, irodalmi munkássága iránt.
A készülő Tamási Kalendáriumról is mondott egy kis előzetest: az idén a benne szereplő települések listája tovább bővül. Új szereplője lesz Nagyszékely, Szakadát, Szárazd, Gyönk, és reméli, Simontornya is. Eddig még be nem mutatott vállalkozások, személyek is bekerülnek, így pl. Czikk László, a Czikk Halas Kft. ügyvezetője, valamint Lovász Zsolt atya, korábbi iregszemcsei plébános.

Címkék: Tamási, tolna megye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.