Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2016. Április 26. 09:27, kedd | Helyi

Verőcén remekeltek a vályis szakács tanulók

Verőcén remekeltek a vályis szakács tanulók

Gyönyörű környezetben gyönyörű eredmények születtek: arany- és bronzéremmel, illetve különdíjjal érkeztek haza a vályis diákok.

A verőcei Csattogó-völgyben rendezték meg a Vendéglátó – ipari Szakképző Intézmények XIV. Kárpát – medencei, Szabadtéri Tóth Jutka Emlékversenyét április 22-24-én. A Vályit Haszonics Bernadett (11. C), Hamrich Rebeka (10. D), Szőke Tamás (9. D) és Gábor Adrián (9. D) szakács tanulók képviselték, felkészítő tanáruk Jakab Jánosné volt. Összesen 22 iskola csapata mérte össze tudását, a vályis tanulók két kategóriában is indultak: sült ételek és bográcsos ételek kategóriában. Nem volt egyszerű dolguk: az ételsorokat megadott nyersanyagkosárból kellett összeállítani a nyersanyagok 90%-os felhasználásával, és rengeteg mindenre oda kellett figyelniük, pontozták ugyanis a nyersanyagveszteség mennyiséget az elkészítés közben, a tisztaságot, higiéniát, az ételsoroknál pedig a hagyományt, az újszerűséget, az elkészítésüket, tálalásukat, díszítésüket. A csapattagoknak főzés közben meglepetés feladatot is végre kellett hajtaniuk: egy tanulónak megadott nyersanyagokból kellett összeállítania és elkészítenie egy fantázia ételt, végül a csapattagoknak el is kellett fogyasztaniuk: sós tészta fánk készült lila hagymás sült burgonyával. A másik meglepetés feladat egy tojással kapcsolatos tesztlap kitöltése és különböző tojások felismerése volt, például tyúk, kacsa, liba, fürj vagy fácán. Ezen felül nehezítésként a két ételsorhoz a helyszínen három meglepetés nyersanyagot kaptak kézhez a tanulók, amiből kettőt kötelező volt beépíteni az ételsorba. A főzőhelyen lehetőség volt bemutatni Tamási környezetét, jellegzetességeit, a Vályit is, amelyet külön pontoztak.

A két kategóriában a következő ételsorok készültek:

Sült ételek versenye:

Előétel: Csirketekercsek almás, sonkás, sajtos töltelékkel, narancsos káposztával, grillezett burgonyával és gombával, bazsalikomos, paradicsomos, paprikás chutney – val

Főétel: Zöldfűszeres pácban érlelt tűzdelt nyúlszeletek pirított kolbászmorzsával, zöldséglepénnyel, grillezett zöld spárgával és karfiolrizzsel, tejfölös, fokhagymás, petrezselymes öntettel

Desszert: Köttes palacsinta almás, meggyes, darás töltelékkel, grillezett ananászkarikán, fahéjas mézzel locsolva

Bográcsos ételek versenye:

Leves: Halleves pontyból

Főétel: Tolnai gombás csirke csuszatésztával

Desszert: Túrónudli narancsos, kivis, mazsolás mártással

A verseny a vályisok számára remek eredményekkel zárult: bográcsos ételek kategóriában első helyezést értek el, megszerezve ezzel az aranyérmet; a sült ételek versenyében a dobogó harmadik fokára állhattak fel bronzéremmel, különdíjként elhozták a legjobb bográcsos leves címet, összetett kategória csapatversenyben pedig a 7. helyen végeztek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 13:55, szerda | Helyi

Színes programokkal várja Tamási a Tour de Hongrie mezőnyét

Részletek cikkünkben olvashatók. Nagyításhoz kattintson a képre.

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.