Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Május 06. 09:34, péntek | Helyi

Vigyázz, ha jön a vonat! szlogennel írtak nyílt levelet a mozdonyvezetők a közlekedőknek

Vigyázz, ha jön a vonat! szlogennel írtak nyílt levelet a mozdonyvezetők a közlekedőknek

Tolna megyében tavaly december 31-én történt utoljára halálos vasúti baleset.

Újra és újra szeretnék felhívni a figyelmet a vasutasok a szabályok betartására a további balesetek elkerülése érdekében. 2022 májusáig már 39 vasúti átjárós baleset történt, melyekben 17-en vesztették életüket. Annyian, mint tavaly egész évben, írják figyelemfelkeltő közleményükben a mozdonyvezetők. Ezeket a baleseteket kivétel nélkül mindig a figyelmetlenség és a KRESZ szabályainak be nem tartása okozta, emelik ki. A döbbenetes számok mögött elmúlt életek, gyászoló családok, a súlyos sérülések okozta maradandó fizikai és lelki traumák állnak, amik nem kizárólag csak a balesetet elszenvedett közúti közlekedőkre, hanem a mozdonyvezetőkre is igazak, hangsúlyozzák. Közleményükben olvasható, az utóbbi években több kollégájuk is életét vesztette szolgálatteljesítés közben, akik reggel elmentek dolgozni, de már soha nem tértek haza, pedig Őket is hazavárták. „Mit érez a mozdonyvezető, amikor a vasúti átjáróban meglát egy autót, teherautót, kerékpárost vagy gyalogost? Elsősorban tehetetlenséget. Gyorsfékezünk, de a vonat fékútja többszáz méter. Ez az egyetlen lehetőségünk, és nagyobb jármű esetén - ahogy tanították az idősebb, rutinos mozdonyvezetők - a géptérbe szaladni, hogy túléljük az ütközést. A balesetek egyetlen pillanat alatt következnek be, szinte esélyünk sincs az elkerülésükre, és onnantól kizárólag a szerencsén múlik azok kimenetele. Az ütközés borzalmas, amelybe a mozdony is beleremeg. Ez a legnagyobb trauma, ami érhet bennünket és egy életen át elkísér”. „Kérünk minden közúti közlekedőt, hogy tartsák be a KRESZ szabályait, és a vasúti átjárót minden esetben fokozott körültekintéssel közelítsék meg. A vasúti fénysorompó fehér villogó fénye nem szabad áthaladást jelent, csupán annyit, hogy a berendezés működik, de ez esetben is meg kell győződni arról, hogy egyik irányból sem közelít vasúti jármű. Szakképzett mozdonyvezetők vagyunk, és mindent megteszünk a balesetek elkerülése érdekében, de sajnos a fizika, határok közé szorít bennünket. Közlekedjünk figyelmesen, vigyázzunk egymásra”, hangsúlyozzák a mozdonyvezetők. Tolna megyében tavaly december 31-én történt utoljára halálos vasúti baleset, egy tehervonat és egy személyautó ütközött össze Döbrököz belterületén, az Újtelep utcai vasúti átjáróban. A gépkocsi vezetője a személyautóból kizuhant, a helyszínen életét vesztette. A Mávinform közlése szerint az átjáróban a fénysorompó jól működött, tilos jelzést mutatott.

Címkék: tolna megye, vonat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!