Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2022. Július 26. 10:14, kedd | Helyi

Zajlik az őznász, fokozottan ügyeljünk az utakon

Zajlik az őznász, fokozottan ügyeljünk az utakon

A hétvégén ismét vadelütés történt Tolna megye útjain, elkezdődött az őzek üzekedése, figyelniük kell az autósoknak.

Anyagi káros baleset történt vasárnap, valamivel éjfél előtt a 63-as számú főúton a 13-as kilométerszelvénynél, tájékoztat a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság. Mint írják, egy 62 éves szekszárdi férfi közlekedett személygépkocsival Nagydorog felől Szedres irányába, amikor Tengelic-Jánosmajor belterületén neki jobbról egy őzbak ugrott féktávolságon belül a járműve elé. A sofőr az ütközést már nem tudta elkerülni és elütötte a vadat, ami megsérült, de elmenekült. A gépkocsi eleje a balesetben megrongálódott. Július második felében kezdődött az őzek üzekedése, azaz párzási időszaka. Magyarország őzállományát több mint 374 ezer egyedre becsülik, minden régióban találkozhatunk velük. Az üzekedés időszakában jóval figyelmetlenebbek, mint más időszakokban, ezért jóval hamarabb ugranak ki az autósok elé is. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár adatai szerint a csaknem 6500 nagyvadelütés során több mint 5000 esetben (80%) őzet gázolnak el, jelentős részüket pontosan ebben az időszakban, ezért is kiemelten fontos a figyelem az autósok részéről. A Tamási DámPont Látogatóközpontban közel két éve igyekszünk bemutatni nagyvadjainkat, kiemelt figyelmet fordítva az őzekre, a gím- és a dámszarvasokra is. Sok-sok érdekességet megtudhatunk az életmódjukról, a párzási szokásaikról és az utódaik neveléséről is, illetve arra is felhívjuk a figyelmet, mire szükséges odafigyelni, ha ezekkel a vadakkal találkozunk túráink, utazásaink közben. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodást folytató szervezetek érdekképviselete, azt kéri az autósoktól, hogy a szokásosnál is óvatosabban vezessenek a következő hetekben. Hasznos információkért a www.visittamasi.hu oldalt is érdemes felkeresni.

Címkék: Tamási, tolna megye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 11:14, hétfő | Helyi

30 éve halt meg Würtz Ádám grafikus

Halálának 30. évfordulója alkalmából Tamásiban a DámPont Ökoturisztikai Látogatóközpontban emlékkiállítása nyílt május 11-én.

2024. Május 08. 13:55, szerda | Helyi

Színes programokkal várja Tamási a Tour de Hongrie mezőnyét

Részletek cikkünkben olvashatók. Nagyításhoz kattintson a képre.

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.