Városlista
2019. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2019. Augusztus 15. 16:12, csütörtök | Helyi

Zircen lépett fel a tamási kórus

Zircen lépett fel a tamási kórus

A Tamási Rosmarin német nemzetiségi kórus is részt vett a Magyarországi német egyházzene XXIII. ünnepe elnevezésű rendezvényen.

Emlékezetes maradt számunkra a Zirci ciszterci Apátsági templomban megtartott Landesrat egyházzenei ünnep, egy igen nagyszabású kórustalálkozó. A kórusok bemutatkozását német nyelvű szent mise előzte meg. A bazilika padsorait megtöltötték a különböző helyekről érkező kórusok és a hallgatóság. A kórusok bemutatkozása a szentmise után vette kezdetét. Lelket melengető volt látni ennyi embert, s hallgatni a kórusokat, felemelő volt együtt énekelni, amikor egyszerre szólalt meg több tucatnyi emberi hang, a legcsodálatosabb hangszer, ami a torkunkban van. Kora reggel indultunk Zircre, s késő este érkeztünk vissza Tamásiba, de megérte, mert életre szóló élményekkel gazdagodtunk.
A templomi éneklés egyidős a templomokkal, ezek az énekek akkor születtek, amikor az első keresztény templomok megépültek. A középkorban ezek az énekek még szájról-szájra szálltak, így adták tovább egymásnak a templomba járó emberek a következő generációknak. A török hódoltság után, a rengeteg elnéptelenedett település a betelepülő németség segítségével éledt újra. Ők hozták magukkal Magyarországra egyházzenei kultúrájukat, s így maradt ez fenn napjainkig, hála a lelkes kórusoknak, akik ápolják és „életben” tartják ezt a hagyományt.
Köszönetemet fejezem ki minden kórustagunknak, akik szabadidejüket, fáradtságukat és idejüket nem kímélve vállalták az énekek megtanulását és előadását!

Ótus László

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 18. 13:28, szerda | Helyi

Fejezzük be közösen!

A 700 éves Tamási 700 receptje utolsó füzetéhez várják az ételleírásokat.

2019. Szeptember 18. 13:26, szerda | Helyi

Walesben jártak a kisgimisek

Tizenhárom béris diák utazott júliusban Llandudnoba, Walesbe, két kísérőtanárral, Szilágyi Évával és Varga-Pintér Katalinnal.

2019. Szeptember 16. 10:08, hétfő | Helyi

Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik ma

A kampány során elsősorban a menet közbeni mobiltelefon-használatot ellenőrzik.

2019. Szeptember 16. 10:06, hétfő | Helyi

Ismét felvilágosítást, tanácsot kaphatunk - és egy jó kávét

A Police Coffee nevet viselő program ismét Tamásiba látogat.