Városlista
2020. február 20, csütörtök - Álmos

Hírek

2019. Augusztus 15. 16:12, csütörtök | Helyi

Zircen lépett fel a tamási kórus

Zircen lépett fel a tamási kórus

A Tamási Rosmarin német nemzetiségi kórus is részt vett a Magyarországi német egyházzene XXIII. ünnepe elnevezésű rendezvényen.

Emlékezetes maradt számunkra a Zirci ciszterci Apátsági templomban megtartott Landesrat egyházzenei ünnep, egy igen nagyszabású kórustalálkozó. A kórusok bemutatkozását német nyelvű szent mise előzte meg. A bazilika padsorait megtöltötték a különböző helyekről érkező kórusok és a hallgatóság. A kórusok bemutatkozása a szentmise után vette kezdetét. Lelket melengető volt látni ennyi embert, s hallgatni a kórusokat, felemelő volt együtt énekelni, amikor egyszerre szólalt meg több tucatnyi emberi hang, a legcsodálatosabb hangszer, ami a torkunkban van. Kora reggel indultunk Zircre, s késő este érkeztünk vissza Tamásiba, de megérte, mert életre szóló élményekkel gazdagodtunk.
A templomi éneklés egyidős a templomokkal, ezek az énekek akkor születtek, amikor az első keresztény templomok megépültek. A középkorban ezek az énekek még szájról-szájra szálltak, így adták tovább egymásnak a templomba járó emberek a következő generációknak. A török hódoltság után, a rengeteg elnéptelenedett település a betelepülő németség segítségével éledt újra. Ők hozták magukkal Magyarországra egyházzenei kultúrájukat, s így maradt ez fenn napjainkig, hála a lelkes kórusoknak, akik ápolják és „életben” tartják ezt a hagyományt.
Köszönetemet fejezem ki minden kórustagunknak, akik szabadidejüket, fáradtságukat és idejüket nem kímélve vállalták az énekek megtanulását és előadását!

Ótus László

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 19. 11:40, szerda | Helyi

Egységre és együttes döntésre kell törekedni

Fontos, hogy a lakosság nemcsak látható, hanem gyorsan, szakszerűen, határozottan, jogszerűen és nem utolsósorban emberségesen intézkedő rendőrrel, rendőrséggel találkozzon, hangsúlyozta az új tamási rendőrkapitány.

2020. Február 18. 10:05, kedd | Helyi

Még lehet csatlakozni a kihíváshoz

Az Olvasás Öröméért címmel kihívást tett közzé a Könnyü László könyvtár az olvasni szeretőknek.

2020. Február 18. 09:59, kedd | Helyi

Házfalnak ütközött egy autó Nagyszokolyon

Az eset tegnap este történt, a jármű két utasát kórházba szállították.

2020. Február 14. 09:16, péntek | Helyi

Az ülés alól került elő a kábítószer

Három simontornyai fiatallal szemben indítottak büntetőeljárást a tamási rendőrök kábítószer birtoklása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.