Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. December 07. 08:31, csütörtök | Helyi
Forrás: www.teol.hu

A tanulók jogait és érdekeit képviselik

A tanulók jogait és érdekeit képviselik

Az iskolásokat érintő legfontosabb ügyeket reprezentálja és tárgyalja a tamási diákparlament.

Demokrácia kicsiben, így is jellemezhető egy diákparlament. Az önkormányzat és Porga Ferenc polgármester kiemelten fontosnak tartja, hogy minden korosztály véleménye megjelenjen a különböző platformokon. Ezért a város tavasszal egy diáktestület felállítását kezdeményezte, amely a képviselő-testület mintájára működik. A város vezetése azt kérte az intézmények igazgatóitól, hogy iskolánként válasszák ki a 30 legjobb diákot, akik tanulmányi eredményeikkel, közösségi munkájukkal kiemelkednek társaik közül. Ez a 90 tanuló találkozott Porga Ferenccel, Széles András alpolgármesterrel és Cseke István sajtóreferenssel, akik elmondták a gyerekeknek, a városvezetés kíváncsi a véleményükre. Várják visszajelzéseiket arról, mit gondolnak Tamási jelenlegi helyzetéről, hogy látják a jövőjét.

Három intézményben tartottak választásokat

Az intézmények lebonyolították a kampányokat, utána pedig szavazás döntött arról, hogy mely tanulókra esett a társak választása, ami fontos abból a szempontból, hogy a képviselők maguk mögött tudják a város diákságának támogatását. Két középiskolából, a Béri Balogh Ádám Gimnáziumból és a Vályi Péter Szakképző Iskolából négy-négy, míg a Würtz Ádám Általános Iskolából két diák került be a „bizottságba”. Az elnököt és az alelnököt is a katolikus gimnázium adja.
– Szeptemberben tartottuk alakuló ülésünket, letettük az esküt, a polgármester úr is eljött az eseményre. Havonta tartandó tanácskozásainkon mindig jelen van egy képviselő az önkormányzattól – mondta Gulyás Martin elnök – A megbeszélések között is találkozunk, folyamatosan ötletelünk, mivel lehetne megmozgatni a helyi fiatalokat. A környékbeli településeken több a rendezvény, így főleg programok szervezésében gondolkodunk.

Több nagy rendezvény szerepel a terveik között

– Iskolák közötti sportrendezvények és közös bulik szerepelnek a terveinkben – vette át a szót Fonyódi Krisztián Máté alelnök – Decemberben Mikulás-kupát szervezünk, a farsangi időszakban pedig neves fellépővel diszkót rendezünk. Ennek helye még nincs eldöntve. Újra szeretnénk megrendezni a 24 órás sportnapot, kézilabda, teremfoci, kosárlabda és floorball sportágakkal. Ezeket a nagyobb eseményeket lehetőleg évente szeretnénk megismételni.
A diákparlament megbízatása a tanév végéig szól, 2018 őszétől 5-6 új tag kerülhet be a testületbe a felsőoktatásban továbbtanulók helyére.

Demokrácia van, mindenki elmondhatja véleményét

– Viták nem nagyon vannak közöttünk, a sportot mindenki fontosnak tartja – folytatta a kereskedelem és marketing szakra készülő végzős Gulyás Martin. – Abban is egyetértünk, hogy a város szépen fejlődik, csak kevés fiataloknak szóló találkozó van.
– Ismerjük a korosztályunkat. Mivel Tamási kis város kevés lehetőséggel, a fiatalok nagy része nem biztos, hogy visszajön. Ez is egy visszajelzés a városvezetés számára – tette hozzá a sport- és rekreációszervezés szakirányt választó Fonyódi Krisztián Máté.
A csillogó szemű fiataloknak imponál, hogy bekerültek a helyi hírekbe, a tagok megkapják a nyilvános szereplés lehetőségét a különböző médiafelületeken. A tíztagú testületben érdemi, demokratikus vita folyik, ott senkit nem hallgattatnak el, ültetnek le a véleményéért.

Bőséges büdzsé áll rendelkezésükre

A 10 diák mentorokat választhatott a képviselő-testületből, akik segítenek nekik abban, hogy megismerhessék, önkormányzati szinten miképp működik a döntéshozatal. A város a költségvetéséből 1 millió forintot különített el a diákparlament működésére. Jövő évben újabb 1 milliót kapnak a helyhatóságtól. A felhasználásáról szabadon dönthetnek: elköltik, a maradványt a következő időszak kiadásaira fordítják, vagy különböző iskolai rendezvények lebonyolítását, felszerelések vásárlását támogatják belőle. A város németországi testvértelepülése, Stollberg polgármestere 250 ezer forintot ajánlott fel az adventi időszakra a diákparlamentnek. A tagoknak kompromisszumra kell jutni egymással, hogy milyen ügyeket preferálnak. A cél, a fiatalok mutassanak példát, javaslataikkal képesek a települési ügyekre hatást gyakorolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.