Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Március 09. 08:08, péntek | Helyi
Forrás: Tamási Táj

Az ivartalanítás nem kegyetlenség. Gondoskodás.

Az ivartalanítás nem kegyetlenség. Gondoskodás.

Tavasz közeledtével aktuális témát feszegetünk: az ivartalanításról, és a hozzá kapcsolódó tévhitekről beszélgettünk dr. Firtos Barna állatorvossal.

A társadalom sok pénzt költ a gazdátlan állatok megsegítésére, a felelőtlen szaporítás elősegíti a kóbor állatok számának növekedését, amely biztonsági és közegészségügyi problémát is jelent, ez pedig minden kutya és macskatartó közös felelőssége. Kérdéseinkre dr. Firtos Barna tamási állatorvos válaszolt.

- A hím és nőstény állatok esetében egyaránt számos tényező pozitívan, egyértelműen az ivartalanítás mellett szól - kezdte a doktor úr. - A negatívum főleg azokhoz a tévhitekhez kapcsolódik, amelyek az utólagos húgykövesség kialakulását és a folyamatos vizeletcseppek jelenlétét taglalják, emiatt úgy gondolom, hogy a tulajdonosok kicsit félve ivartalanítják házi kedvencüket. Nincs ok azonban aggodalomra, az ivartalanítás nem komplikált beavatkozás, és szükségszerű is. Legideálisabb esetben kutyánál és macskánál is fél éves korban javallott a műtétet elvégezni, a macskák esetében kiemelten javasolnám az öt, legkésőbb nyolc hónapos korig történő ivartalanítást. Számos betegségük van, ami párzás, verekedés útján terjed, ezt ezekkel megelőzhetjük. Arról nem is beszélve, hogy egy egészséges nőstény macska akár évi 2-3 almot is produkálhat, így mindenképp a tudatos állattartás része az időben eltervezett ivartalanítás.
- Hogy zajlik maga a műtét, mi történik az állattal ilyenkor?
- Kan kutya, illetve kandúr macska esetében egyetlen bemetszésen keresztül mindkét herét eltávolítjuk a herezacskóból, ez hasüregen kívüli műtétnek számít, és rendkívül gyors a felépülés. Nyilván az állatnak a műtét előtt 12 órát koplalnia kell, de a beavatkozás után három órával már akár ehet is. Szuka kutya és nőstény cica esetében a hasüreget fel kell nyitnunk, de a bemetszés mindössze egy cm alatt van. Egészséges egyednél csak a petefészkeket távolítjuk el, egy óra alatt lezajlik a műtét, a felépülés itt is gyors, egy-két napig lábadozik a cica, ehhez enyhez étvágytalanság, bágyadtság társulhat.
- Milyen betegségeket előzhetünk meg az ivartalanítással?
- Macska esetében akár a macskák immunszupresszív betegségét, akár a macskaleukózist, akár a vírusos hashártyagyulladást, ezeken kívül számottevő sebet és verekedésből adódó traumás sérülést is megelőzhetünk vele. Az emlődaganatok kialakulásának esélye és az ivartalanítás időpontja között is szoros összefüggés áll fent a nőstény cicák esetében. A hat hónapos kor alatt elvégzett ivartalanítás 91 százalékkal csökkenti az emlődaganatok kialakulásának esélyét, a 7 és 12 hónapos kor között elvégzett 86 százalékkal, a 13 és 24 hónapos kor közötti már csak 11 százalékkal, két éves kor felett pedig már semmilyen megelőző hatással nem bír a betegséggel szemben. Kutyák esetében amennyiben az első tüzelés előtt lesz az állat ivartalanítva, az emlődaganat kialakulásának esélye mindössze 0,5 százalék, az első és a második tüzelés között már 8 százalék, a második és a harmadik tüzelés közötti pedig 26 százalék.
- Sokan tartanak attól, hogy az állat viselkedése megváltozik, vagy épp elhízik az ivartalanítás után, mi igaz ezekből?
- Az állat viselkedése jellemzően egy kicsit módosul, de hangsúlyozom, hogy jó irányba, tehát nyugodtabb lesz és könnyebben kezelhető. Egy állat személyiségét sokkal inkább az öröklött tulajdonságok és a környezet szabják meg, mint a szexuális hormonok. Az ivartalanítás nem változtatja meg az alap személyiségüket, nem viseli meg őket érzelmileg. Az anyagcseréjük kis mértékben változhat, érdemes időnként mérni a testsúlyukat, így az elhízás az etetés módosításával kiküszöbölhető. Annak sincs létjogosultsága, hogy a kutyának vagy a macskának egyszer legyenek legalább kölykei, és az első alom megszületése után ivartalanítsunk. Sőt, az ideális időpont az ivartalanítására pont az első tüzelést megelőző időszak. Kutyák esetében minden ivarzási ciklus közben, után, ill. vemhes állapotban az immunrendszer rendkívül legyengül, ekkor másodlagos betegségekkel találkozhatunk, például különböző felső légúti fertőzések, kennel köhögés. Egy alomról való gondoskodás rendkívül igénybe veszi a fiatal állatot, és figyelembe kell vennünk, hogy a nőstény kutya esetében a fejlődési ciklus valahol két év peremén tetőzik, tehát azt, hogy egy 8-9 hónapos állat - mely már ivarzik – utódokat szüljön, nem tartom etikusnak. Hosszútávon megviseli az állatot, akár maradandó károsodásokat okozva.
- Mennyire elterjedt Tamásiban és környékén az ivartalanítás, felelősen gondolkoznak az itteni gazdik?
- Azt tapasztalom, hogy évről-évre javul a helyzet, egyre gyakoribbak a műtétek, szinte napi szinten ivartalanítunk, és az esetek többségében egészséges, fiatal egyedeket megelőzés céljából. Emellett sok esetben ivartalanítunk betegségek, különböző elváltozások miatt, ezek már kevésbé mondhatók jónak, többnyire a tulajdonos akkor jön, amikor már nagy a baj, és nincs más megoldás. A felelős állattartás propagálásában a média nagy segítséget nyújt nekünk, ezért hálásak vagyunk. Fontos végiggondolnunk a lehetőségeinket, mielőtt házi kedvencet szeretnénk: alkalmasak vagyunk-e a feladatra, van-e időnk, türelmünk, és be tudjuk-e vállalni az anyagi költségeit is: az időben történő védőoltásokat, a szükséges külső és belső parazitaellenes védekezést, és az ivartalanítást. Ha mi felelősen gondolkozunk, és ivartalanítjuk kedvencünket, amellett, hogy megvédjük őt számtalan betegségtől, társadalmi szerepvállalásunk is jelentős. Ha elajándékozzuk a született kicsiket, lecsökken a rendelkezésre álló befogadó otthonok száma az olyan gazdát kereső állatok számára, akiknek a megszületését nem lehetett megakadályozni. Minden egyes elajándékozott kölyök eggyel kevesebb gazdára találó állatot jelent. Túl sok elhagyott fajtatiszta, valamint keverék kutya és macska van a menhelyeken ahhoz, hogy emellett szó nélkül elmenjünk, és ne cselekedjünk akkor, amikor még van rá lehetőségünk.

Az Állatmentő Sereg a bundás elnökasszony, Erzsi for President ajánlásával hívja fel a figyelmet az ügy fontosságára:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.