Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Augusztus 18. 08:58, péntek | Helyi

Csehországi felfedezések

Csehországi felfedezések

A lelkes tamási világjárók idén is útra keltek, ezúttal Csehországba július utolsó napjaiban. Az élményekről az egyik utas, Örményi János számolt be.

- Amint azt már tavaly elhatároztuk, a 2017-es út fő célja Prága volt, július 26-án kora reggel indult a busz velünk a Penny parkolóból. Az első hosszabb megállónk Szlovákia fővárosában, Pozsonyban volt. Itt helyi idegenvezető segítségével egy városnéző buszozás után séta keretében megtekintettük a Szent Márton-dómot, a magyar királyok egykori koronázási helyét. Prágába érve a szállodai szobáink elfoglalása után az esti órákban még maradt energiánk egy kis sétára, a vendéglátóhelyek, azok ételkínálatának felfedezésére, és természetesen egy megérdemelt korsó sör elfogyasztására. Másnap a reggeli után egész napos városnézés szerepelt a programunkban. A jól felkészült helyi idegenvezetők végigkalauzoltak bennünket a várban, majd következett az Óváros tér, Károly híd, az Arany utcácska, a Szent Vitus-székesegyház, az Óvárosi hídtorony, a Szent György-bazilika, s meghallgattuk az Orloj csodálatos harangjátékát is. A 3 órás délutáni szabadidőben sokan eljutottak a Vencel térre, a zsidó negyedbe is. A harmadik nap délelőttjén Karlštein várába kirándultunk, mely Csehország egyik leglátványosabb, teljesen épen maradt gótikus vára. Délután Krusovicébe mentünk, ahol az 1517-ben alapított sörgyárat tekinthettük meg, ismerkedhettünk a sörgyártás folyamatával. S ha már ott jártunk, akkor egy kóstoló keretében a gyár néhány készítményét is megízlelhettük. Az utolsó nap programja a Moldva folyó kanyarulatában található gyönyörű ékszerdoboz, ČeskýKrumlov megtekintése volt, ahol bejártuk a vár termeit, illetve az óváros hangulatos utcácskáit. Csak a kora esti órákban indultunk haza.
A buszon már körvonalazódtak a jövő évi út tervei, amely délre, Szerbiába, illetve Romániába vezet. A főváros, Belgrád, vagy, ahogy mi jobban ismerjük, Nándorfehérvár megtekintése mellett szerepel a programban több, a magyar történelemből ismert település: Pétervárad, amely nevét onnan kapta, hogy az uradalom birtokosa Gurwey fia Péter (a Bánk bán Petur bánja) volt, ő 1213-ban Gertrúd királyné meggyilkolása miatt veszítette életét és birtokait. Karlóca, ahol 1699. január 26-án békét kötött a Habsburg császár és a török Porta. Szendrő, ahol az 1448-as vesztes rigómezei csata után Hunyadi János is egy rövid ideig raboskodott. Temesvár, amely a történelem során többször tartozott Magyarországhoz, sőt a 14. század néhány évében Károly Róbert magyar király a főurakkal folytatott harcai miatt ide helyezte át ideiglenesen székhelyét, ezért ekkor Magyarország fővárosának is lehetett tekinteni. Izgalmasnak ígérkezik a Vaskapunál tervezett dunai hajózás, s már most nagy várakozás előzi meg Herkulesfürdőt, amely viszont gyógyvízéről nevezetes. Novemberre biztossá válnak a részletek, s lehet majd jelentkezni a 2018 júliusára tervezett útra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.