Városlista
2019. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. November 06. 08:49, kedd | Helyi
Forrás: agrotrend.hu, fotó: Pixabay

Tolna megyében a legmagasabb a kukorica termésátlaga

Tolna megyében a legmagasabb a kukorica termésátlaga

Termőhelytől függően 5 és 14 tonna, átlagosan 9,3 tonna lett hektáronként, ez a legmagasabb eredménynek számít országosan.

Meghaladta a 9 tonnát hektáronként a kukorica idei termésátlaga Tolna megyében, ahol több mint 10 ezer hektárral csökkent az utóbbi évben a növény vetésterülete - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei elnöke.

Vendégh Edit közölte: a 64 159 hektáros megyei vetésterületből 63 500 hektáron takarították be a termést, amely termőhelytől függően 5 és 14 tonna, átlagosan 9,3 tonna hektáronként Ez a legmagasabb eredménynek számít országosan - tette hozzá. Mint mondta, júniusban úgy tűnt, hogy idén rekordtermés lehet kukoricából, de az augusztusi kánikula és csapadékhiány rontott az állományon, a szárazság miatt korábban, szeptember elején kezdődött és október végén fejeződik be a betakarítás

A NAK megyei elnöke szerint az egyre forróbb és csapadékszegény nyaraknak tudható be az is, hogy 10 évvel ezelőtt még 100 ezer hektáron termesztettek Tolnában kukoricát, a vetésterület 2017-re 79 ezer, 2018-ra 64 ezer hektárra csökkent. Az időjárás arra ösztönzi a termelőket, hogy a vízigényes kukorica helyett olajos és ipari növényeket, lucernát vessenek, vagy ültetvényeket telepítsenek. - A száraz őszi időjárás miatt a szokásosnál alacsonyabb, 13-15% a szemek víztartalma, így alig volt szükség a termény szárítására - mondta.

Vendégh Edit arról is beszámolt, hogy a vízi szállítás akadozása negatívan hatott a termény felvásárlási árára. A Duna alacsony vízállása miatt sem az európai uniós országokba, sem harmadik országba nincs jelentősebb export, a kukorica iránt belföldről az izocukorgyár, az etanolgyárak és takarmánykeverők felől van kereslet. A termelők a jelenlegi, tonnánkénti 43 ezer forintnál magasabb árat szeretnének elérni, ezért akinek lehetősége van, tárolja a terményt. - Az ár elmozdulására kis reményt jelenthet, hogy viszonylag kevés takarmánybúza van a piacon, ami 40-45 euróval drágább a kukoricánál; a különbség kiegyenlítődhet, de ez csak a következő év elején emelheti a kukorica árát - mondta a Tolna megyei elnök.

Címkék: kukorica, tolna megye

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 17. 15:24, szerda | Helyi

Forgalomkorlátozás a 65-ös főúton

Személyi sérüléses baleset történt Tamási közelében.

2019. Április 17. 12:10, szerda | Helyi

Érmekkel tértek haza a karatékák

A tamási Gulyás Félix ismét kiválóan szerepelt a megmérettetésen.

2019. Április 15. 08:24, hétfő | Helyi

Mintegy 700 méter járda és útburkolat épül újjá idén Tamásiban

Ebben az évben is folytatódik a járdaépítés, amely költségeit a kommunális adóbevételből tervezi fedezni a város önkormányzata.

2019. Április 15. 08:23, hétfő | Helyi

Megújult a Borsitzky-síremlék

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulójára megújult Borsitzky János huszárhadnagy síremléke a temetőben.