Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Április 26. 09:27, kedd | Helyi

Verőcén remekeltek a vályis szakács tanulók

Verőcén remekeltek a vályis szakács tanulók

Gyönyörű környezetben gyönyörű eredmények születtek: arany- és bronzéremmel, illetve különdíjjal érkeztek haza a vályis diákok.

A verőcei Csattogó-völgyben rendezték meg a Vendéglátó – ipari Szakképző Intézmények XIV. Kárpát – medencei, Szabadtéri Tóth Jutka Emlékversenyét április 22-24-én. A Vályit Haszonics Bernadett (11. C), Hamrich Rebeka (10. D), Szőke Tamás (9. D) és Gábor Adrián (9. D) szakács tanulók képviselték, felkészítő tanáruk Jakab Jánosné volt. Összesen 22 iskola csapata mérte össze tudását, a vályis tanulók két kategóriában is indultak: sült ételek és bográcsos ételek kategóriában. Nem volt egyszerű dolguk: az ételsorokat megadott nyersanyagkosárból kellett összeállítani a nyersanyagok 90%-os felhasználásával, és rengeteg mindenre oda kellett figyelniük, pontozták ugyanis a nyersanyagveszteség mennyiséget az elkészítés közben, a tisztaságot, higiéniát, az ételsoroknál pedig a hagyományt, az újszerűséget, az elkészítésüket, tálalásukat, díszítésüket. A csapattagoknak főzés közben meglepetés feladatot is végre kellett hajtaniuk: egy tanulónak megadott nyersanyagokból kellett összeállítania és elkészítenie egy fantázia ételt, végül a csapattagoknak el is kellett fogyasztaniuk: sós tészta fánk készült lila hagymás sült burgonyával. A másik meglepetés feladat egy tojással kapcsolatos tesztlap kitöltése és különböző tojások felismerése volt, például tyúk, kacsa, liba, fürj vagy fácán. Ezen felül nehezítésként a két ételsorhoz a helyszínen három meglepetés nyersanyagot kaptak kézhez a tanulók, amiből kettőt kötelező volt beépíteni az ételsorba. A főzőhelyen lehetőség volt bemutatni Tamási környezetét, jellegzetességeit, a Vályit is, amelyet külön pontoztak.

A két kategóriában a következő ételsorok készültek:

Sült ételek versenye:

Előétel: Csirketekercsek almás, sonkás, sajtos töltelékkel, narancsos káposztával, grillezett burgonyával és gombával, bazsalikomos, paradicsomos, paprikás chutney – val

Főétel: Zöldfűszeres pácban érlelt tűzdelt nyúlszeletek pirított kolbászmorzsával, zöldséglepénnyel, grillezett zöld spárgával és karfiolrizzsel, tejfölös, fokhagymás, petrezselymes öntettel

Desszert: Köttes palacsinta almás, meggyes, darás töltelékkel, grillezett ananászkarikán, fahéjas mézzel locsolva

Bográcsos ételek versenye:

Leves: Halleves pontyból

Főétel: Tolnai gombás csirke csuszatésztával

Desszert: Túrónudli narancsos, kivis, mazsolás mártással

A verseny a vályisok számára remek eredményekkel zárult: bográcsos ételek kategóriában első helyezést értek el, megszerezve ezzel az aranyérmet; a sült ételek versenyében a dobogó harmadik fokára állhattak fel bronzéremmel, különdíjként elhozták a legjobb bográcsos leves címet, összetett kategória csapatversenyben pedig a 7. helyen végeztek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.